Criticile de neconstitutionalitate impozitul minim

Sesizarea de neconstitutionalitate, semnata de cei 91 de parlamentari, reclama anumite vicii de procedura la adoptarea legii de aprobare a OUG nr. 34/2009, printre care si faptul ca actul normativ emis de Guvern trebuia sa fie aprobat prin lege organica, nu prin lege ordinara.

Totodata, in sesizarea de neconstitutionalitate se arata ca impozitul pe profit minim trebuia reglementat printr-o lege, nu prin ordonanta de urgenta, deoarece "Guvernul are o capacitate de legiferare restransa, limitarile fiind date fie de legea de abilitare (in cazul ordonantelor), fie de constrangerile constitutionale prevazute de art. 115 alin (4)-(6) din Constitutie".

De asemenea, semnatarii sesizarii de neconstitutionalitate au evidentiat si prevederile Codului fiscal care dispun, la art. 4, ca "(1) Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. (2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege."

Astfel, acestia au sustinut ca se incalca "termenul de 6 luni pentru intrarea in vigoare a oricarei legi de modificare si completare a Codului fiscal".

"(…) prin adoptarea pe calea ordonantei de urgenta a modificarilor la Codul fiscal si prin nerespectarea termenelor de intrare in vigoare se incalca un principiu al Statului de drept, si corolarul acestui principiu care impune autoritatilor publice sa actioneze numai in limitele competentei lor. Competenta de modificare a Codului fiscal, de introducere de noi impozite apartine Parlamentului si nu Guvernului", se mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Anunțuri

~ de andreiuta pe Mai 17, 2009.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: